Antara Tempat Menarik Yang Anda Boleh Kunjungi Bila Bercuti Di Timurbay Kuantan

 

Terletak di tengah tengah bandar kuantan. Kuantan street Art menyediakan pelbagai jenis mural untuk bergambar & amat sesuai dikunjungi pada waktu malam kerana dilimpahi dengan lampu neon yang banyak serta cantik. Hanya terletak di belakang kedai sahaja & diperindah sebagai salah satu tarikan di bandar kuantan. Ini memang tempat wajib untuk anda kunjungi ketika waktu malam selain teluk chempedak.

Kuantan Street Art

foto Kredit Utusan Malaysia

MenaraTeruntum atau nama terbaru kuantan 188 adalah mercu tanda bandar kuantan dari jauh pun anda dah boleh nampak tersegam . Terletak hampir sangat dengan kuantan street art, Ia dibuka waktu siang & waktu malam. Pelbagai aktiviti yang di sediakan di Kuantan 188 ini. Rugilah kalau dah sampai di sini tak ambil kesempatan berkunjung

Menara Teruntum

foto Kredit Manis FM

Waktu dulu penumpang bas biasanya akan singgah atau jadikan tempat minum minum sebelum naik bas. Benteng ini terletak di tepi seungai kuantan. Biasanya pengunjung akan pergi tempat ini serentak jika berkunjung di kuantan street art & menara teruntum. Waktu malam memang cantik, ada warung, tengok pemandangan & tengok orang memancing

Perjalanan menggunakan kereta diantara 20 hingga 30 minit. Selepas PKP pantai ini mula menjadi tempat beriadah & alternatif pantai selain Teluk Chempedak yang sentiasa sesak pada hujung minggu

Pantai Kempadang

foto Kredit mdfaiez84

Dalam 10 minit memandu sahaja dari Timurbay Seafront Residence. Uniknya pantai ini anda akan dapat lihat banyak batu berwarna hitam ditepi pantai. Dari segi cakap cakap orang ramai mengatakan ia terjadi daripada letupan gunung berapi beribu tahun dahulu & lava berkenaan membentuk batu batu berwarna hitam. Sampai disini boleh minum minum di sea ba seafood bersebelahan dengan pantai batu hitam ini

Pantai Batu Hitam

foto Kredit Fiqnuor

Ini destinasi wajib, kini di teluk chempedak waktu siang & malam penuh pelbagai aktiviti disini, cuma pada waktu cuti sekolah & Public holiday tempat ini memang ramai orang (ambil masa nak sampai & ambil masa untuk parking. Disini juga terletak cafe seperti Mc Donalds, Starbucks & lain lain

Teluk Chempedak

foto Kredit Wikipidia

Dibuka sejak tahun 2021, Zoo ini menyediakan pelbagai replika dinasour & sesuai untuk bawa anak anak berjalan sambil menambahkan ilmu pengetahuan. 

Mengikut pengalaman aku sendiri ada 3 tempat pasar ikan segar yang anda boleh beli ketika berada disini. 

  1. Pasar ikan LKIM Kuantan (Sila datang awal pagi)
  2. Pasar ikan Balok
  3. Pasar ikan segar Berserah

Tengok musim lah kalau membeli jika kena waktunya makanan laut memng murah murah berbanding lembah klang. Jangan lupa bawa tong ikan boleh buat stok banyak. apa yang pasti anda akan dapat ikan atau makanan laut yang segar segar

Pasar Ikan Segar

foto Kredit Kosmos Online

" Ini Adalah Rekomendasi Dari Saya Sahaja. Banyak Lagi Tempat Yang Menarik Untuk Anda Ekplorasi. Nikmati Hidup yang Indah Ini... "

error: Content is protected !!